Publikováno 29.4.2023, 21:59

Výběr správných pneumatik na automobil je zásadní. Zde je několik tipů a rad jak vybrat správnou sadu pneumatik pro Váš automobil.

Výběr správných pneumatik na automobil je zásadní pro bezpečnost a komfort jízdy. Ať už se jedná o časnou jízdu na letní pneumatiky, nebo přechod na zimní, vybrat správnou sadu pneumatik je klíčem k bezpečné jízdě. Zde je několik tipů a rad jak vybrat správnou sadu pneumatik pro Váš automobil.

Nejjednodušším způsobem je nahlédnout do manuálu k vašemu automobilu. Naleznete zde specifické informace o typu a velikosti pneumatik, které jsou doporučeny pro Váš automobil. Velikosti pneumatik jsou uvedeny jako řada čísel a písmen. Pro vyhledání správné velikosti je nejlepší poradit se s autorizovaným prodejcem pneumatik.

Následně musíte vybrat typ pneumatik. Existují různé typy, jako letní, zimní, celoroční a dokonce i off-road. V zásadě záleží na tom, jaký typ jízdy budete provádět. Pokud budete jezdit převážně po městě, měli byste zvolit letní pneumatiky. Pokud se budete většinou pohybovat po dálnicích, doporučujeme letní pneumatiky s vyšším výkonem. Pro běžné zimní podmínky doporučujeme zimní pneumatiky. Pokud se chystáte na silnici s více sněhem, použijte celoroční pneumatiky.

Vyberte si pneumatiky s odpovídajícím indexem rychlosti a hmotnosti. Indexy se uvádějí na pneumatice ve formátu „XX/YY“, kde XX je index rychlosti a YY je index hmotnosti. Index rychlosti udává maximální doporučenou rychlost, při které můžete jet. Index hmotnosti udává maximální doporučenou hmotnost, kterou může pneumatika unést. Pokud budete jezdit rychleji nebo s vyšší hmotností, než je uvedeno, může se to negativně projevit na životnosti pneumatiky.

Závěrem je důležité si uvědomit, že vybraná sada pneumatik by měla být kompatibilní s vaším vozem. Pokud Váš vůz pohání 4×4, musíte použít pneumatiky určené pro 4×4. Pokud Váš vůz nemá 4×4, nemůžete použít pneumatiky určené pro 4×4, protože by se to projevilo na jízdním výkonu.

Mohlo by se Vám líbit...