Publikováno 8.12.2023, 19:08

Když se rozhodnete pořídit si nový vůz, je důležité vědět, jaký olej je pro váš vůz nejlepší a jaká údržba je potřeba. Tento článek vám poradí, jak správně vybrat olej pro vaše auto.

Když se rozhodnete pořídit si nový vůz, je důležité vědět, jaký olej je pro váš vůz nejlepší a jaká údržba je potřeba. Nejen, že je důležité používat správný olej, ale je také důležité vyměnit olej pravidelně. Olej je základním pohonným médiem pro motor vašeho vozu, a proto je důležité zvolit správný olej a zajistit jeho správnou péči.

Nejprve je třeba zjistit, jaký olej je pro vaše auto nejvhodnější. Tuto informaci naleznete ve vaší knize servisních údajů, nebo se můžete obrátit na svého autorizovaného servisního technika. Některé vozy mohou potřebovat specifický druh oleje, takže je důležité, abyste věděli, co je optimální pro vaše vozidlo. Při výběru oleje je také důležité vzít v úvahu, zda je olej určen pro benzínové nebo dieselové vozy. Olej by měl být také vybírán na základě počtu kilometrů, které jste najeli se svým vozem.

Nezapomeňte také zkontrolovat, zda je olej, který jste vybrali, certifikován podle často aktualizovaných doporučení pro váš typ vozu. Pokud je to možné, je vždy dobré koupit olej certifikovaný pro vaše vozidlo. Při výběru oleje je třeba vzít v úvahu také váš roční režim jízdy a klimatické podmínky, ve kterých vaše vozidlo bude používáno.

Vyměňte olej podle pokynů v knize servisních údajů. Většina vozidel má doporučenou dobu výměny oleje každých 10 000 kilometrů, ale některá vozidla mohou tuto dobu zkrátit na 5 000 kilometrů. Je důležité použít správný interval výměny oleje, aby nedošlo k poškození motoru. Pokud užíváte své vozidlo často a najíždíte na něj vysoké stovky kilometrů za rok, doporučuje se vyměnit olej častěji.

Ať už vezmete jakýkoli druh oleje, je důležité si uvědomit, že správná údržba motoru je nezbytná pro dlouhou životnost a efektivitu vašeho vozu. Použitím správného oleje a jeho pravidelnou výměnou můžete ušetřit peníze na opravách motoru a zajistit bezpečnou jízdu.

Mohlo by se Vám líbit...